JOBTECH Arbetsförmedlingen

Implementation av en teknisk lösning för att öka tilliten och hanteringen av personlig data för kunden.

ÖVERBLICK

Vårt uppdrag var att under fyra veckor hjälpa Jobtech att lösa följande huvudproblem:


"Hur kan arbetssökande individer på den svenska arbetsmarknaden motiveras att dela sina personuppgifter mellan digitala tjänster för att göra det lättare att kommunicera med arbetsmarknaden och dess olika intressenter? Lösningen ska vara enkel och hållbar för offentlig och privat sektor".


Därför blev våra frågor:

  • Hur kan vi öka folks tillit till Arbetsförmedlingen?
  • Hur kan vi med vår tekniska lösning förbättra ryktet för Arbetsförmedlingen?
  • Hur kan vi ge jobbsökande mer positiv stöttning och minska deras stress och ångest?

ROLL

UX-Designer

Facilitator

User Research

Prototyping & User testing

VERKTYG

Miro

Figma

Teams, Discord & zoom

PROJEKTGRUPP

Lovisa Theolin Janmark

Johanna Strandberg

Sandra Sande

Sara De Prado

Neviin Hyvärinen

PERIOD

Maj - Juni 2021

RESEARCH

Mycket av vår research gick ut på att undersöka negativiteten kring Arbetsförmedlingen hos allmänheten och vad det berodde på.

Vi läste rapporter, artiklar, skannade sociala medier och gjorde inledande intervjuer med personer som haft erfarenhet av Arbetsförmedlingen.

Vi undersökte också andra jobbsajter för att se vilka tjänster dessa erbjöd som inte AF hade.

Researchen låg sedan till grund för det fortsatta arbetet med empatikartor, användarresor, konceptskisser m.m för att utveckla vår lösning.

EMPATIKARTA

Vi gjorde empatikartor för att empatisera med målgruppen men också för att få fram så kallade ”pains” och ”gains” som målgruppen kan tänkas ha.


Detta gav oss insikter över vad vi behöver förbättra för användaren. Fyra empatikartor sammanställdes till en.

KONCEPTSKISSER

Vi brainstormade exempel på inspiration och lösningsförslag från omvärlden som skulle kunna vara användbart i projektet. Detta gav gruppen inspiration till att skissa fram var sitt koncept.

KONCEPTPROTOTYP

Vi valde att koncepttesta tre olika lösningar som en low fidelity prototyp för att se vad som gav mest värde för testpersonerna. 

1. Skapa profil
Här ville vi testa att automatisera och effektivisera hur man lägger in sin personliga information i jobbsökningsprocessen. Vi fick en del negativ feedback på den här delen, och valde i andra skedet att fokusera på de andra koncepten.

 2. Dashboard
Vi ville testa att göra en dashboard som ett verktyg för att få överblick över sitt jobbsökande.
Det var den delen vi fick bäst feedback på. Testpersonerna tyckte det var kul och att det skulle motivera i sitt jobbsökande.

3. Mood tracker
Vi ville se om vi kunde hjälpa arbetssökande i sitt mående och samtidigt hjälpa Arbetsförmedlingen att skapa mer tillit och en starkare relation till de arbetssökande.
Detta fick vi också bra feedback på, och de gillade fokus på måendet.

En viktig punkt var att testpersonerna ville veta vem de delade sitt mående med och varför. De ville också att måendet skulle ha starkare koppling till jobbsökandet.

HIGH FIDELITY PROTOTYP

Efter det första användartest sattes dashboarden och moodtrackern ihop till en klickbar high fidelity prototyp. För att även återkoppla till Jobtechs mål lades till hur det ser ut när man hanterar datadelningstillstånden för de olika jobbannonserna.

En dashboard uppskattades som värdefullt för den jobbsökande för att få en bättre överblick och för att öka motivation på ett upplyftande, positivt sätt. Vi fick mycket positiv feedback från våra testpersoner och detta var något som tydligt efterfrågades.

Moodtrackern visade sig ha potential att bli ett bra verktyg för arbetssökande och handläggare, och ett stöd för den arbetssökande att se korrelationen mellan jobbsökandet och sitt mående och ger dem möjligheten att reflektera över måendet.

Det framgick både under intervjuer och användartest att man vill ha mer stöttning och känna sig sedd då det är en väldigt påfrestande process att söka jobb. Man måste kunna välja att dela sitt mående med handläggaren eller inte, och det ska finnas tydlig information vad som händer när man faktiskt delar måendet.

Det kom även feedback kring att man ska kunna välja att dela sitt mående med handläggaren eller inte. Och att det ska finnas ett tydligt syfte över vad som händer med informationen när man faktiskt delar den.

NÅGOT ATT TA VIDARE

Under processen insåg vi att det finns stora problem för arbetssökande att bli kallade till intervju på grund av t.ex. namn, kön eller ålder. Arbetsförmedlingen har en unik möjlighet att använda sin tekniska plattform för att premiera och möjliggöra rättvisare rekryteringar.


Genom att skapa möjligheter för arbetsgivare att dölja information (namn, kön och ålder) om kandidaterna när de rekryterar ges personer som kanske annars hade sorterats bort en chans. Vi hoppas även att lösningen skulle göra att de attraherar större grupp arbetssökande som har rätt kompetens och öka chansen att hitta rätt person att anställa.

"En jättefin justering av Arbetsförmedlingens upplägg! Pedagogisk presentation också."


Marjan Dolat

Jobtech

"Kul med rättvis förmedling. Det har vi varit inne på och den här är användbar, Kontrollpanelen. Ni är inne på något intressant med moodtrackern."


Jonas Söderström

Jobtech

"Jag gillar egentligen ALLT med ert arbete. Ni presenterar ett grymt välstrukturerat och tydligt arbete, med en tydlig process och genomtänkt, genomarbetat och genomprofessionellt!"


Jan Bidner

ChangeMaker Educations